Ekonomiczna hodowla zwierząt niepodważalnie wymaga wieloletniego doświadczenia. Niezależnie od tego, czy jest to hodowla bydła, małych przeżuwaczy, trzody chlewnej czy ferma drobiu, należy nieustannie analizować najdrobniejsze szczegóły mające wpływ na jej wydajność oraz wprowadzać konieczne ulepszenia. Przykładowo zmiany w behawioryzmie zwierząt lub pobieraniu paszy mogą bowiem świadczyć o toczących się w stadzie infekcjach. Aby uzyskać zamierzone cele hodowlane, powinniśmy więc obserwować zwierzęta wielopłaszczyznowo. Jak zatem profesjonalny doradca żywieniowy może pomóc w tego typu obserwacjach?
Doświadczenie doradców żywieniowych
Doradca żywieniowy wspomaga hodowców w trakcie analizy uzyskiwanych dotychczas wyników produkcyjnych. Specjalista każdego dnia zapoznaje się ze specyfiką pracy różnego typu gospodarstw, a stały dopływ informacji pozwala mu na wyciąganie przydatnych wniosków. Ponadto dzięki regularnemu kontaktowi z hodowcami doradca ma doskonałe rozeznanie w sytuacji panującej na rynku produktów pochodzenia zwierzęcego. Orientuje się też w zakresie dostępności pasz i dodatków paszowych wspierających układ pokarmowy i odpornościowy zwierząt.
Jaki wpływ ma doradca na wyniki produkcyjne?
Po analizie zebranych informacji doradca może określić, jakie zmiany należy wprowadzić w pielęgnacji i diecie zwierząt. Znając doskonale oferty firm paszowych, jest w stanie udzielić porady w zakresie właściwego doboru pokarmu na kolejny okres żywieniowy. Doradca paszowy określa ponadto jakie dodatki paszowe można wprowadzić do diety, celem polepszenia wyników produkcyjnych. Przykładem są tutaj prebiotyki w hodowli. Dodatek prebiotyków w paszy pozwala m.in. na prawidłowy rozwój bakterii jelitowych, a co za tym idzie, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego zwierząt. Przyczynia się także do podwyższania jakości trawienia pasz oraz zwiększana stopnia przyswajania składników odżywczych. Podobną funkcję pełnią probiotyki w hodowli. Dostarczają one bowiem odpowiednich szczepów bakterii (najczęściej kwasu mlekowego) lub drożdży. Ponadto doradca żywieniowy fermy drobiu, poprzez obserwację występujących zabrudzeń na ściółce stwierdzi, czy zachowana jest równowaga mikroflory w jelitach. Jeżeli wystąpi taka konieczność, zaproponuje np. preparat dla drobiu AviFlora® na bazie szczepów drożdży, które regulują pracę mikroorganizmów w jelitach ptaków, chroniąc je przed infekcjami pokarmowymi. Natomiast jeśli specjalista stwierdzi niskie przyrosty masy ciała prosiąt lub problemy jelitowe u trzody chlewnej, zapewne zaleci preparat Levucell® SB, który bazuje na drożdżach dedykowanych zwierzętom monogastrycznym.
Na jakiej podstawie doradca podejmuje decyzje?
Doradca żywieniowy podczas kontroli obserwuje zwierzęta, zauważa izolujące się jednostki oraz dostrzega zmniejszenie apetytu stada, które przekłada się na spadek wyników produkcyjnych (behawior zwierząt). Przykładowo doradca żywienia bydła otrzymując od hodowcy wgląd do raportów wynikowych (w tym przypadku prowadzonych przez Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka), może przeprowadzić prawidłową interpretację danych. Informacje zawarte w raportach ściśle określają bowiem wydajność poszczególnych jednostek. Obniżenie takiej wydajności może świadczyć o zaburzeniach metabolicznych lub obniżonej odporności. Analiza danych, takich jak liczba komórek somatycznych czy procentowy skład mleka, pozwoli skonkretyzować wnioski. Z kolei doradca żywieniowy w zakresie trzody chlewnej i drobiu może skorzystać z danych zbieranych bezpośrednio przez hodowcę (np. średnia masa ciała w poszczególnych tygodniach życia lub ilość pobranej paszy w kilogramach).