czwartek, 25 kwietnia, 2024
Polecane Bezglutenowa czekolada, dla wielbicieli słodyczy!

Bezglutenowa czekolada, dla wielbicieli słodyczy!

-

- Reklama -

Bezglutenowa czekolada, dla wielbicieli słodyczy!

W obecnych czasach wiele osób cierpi na celiakię czy nietolerancję glutenu lub laktozy, a to wiąże się z różnymi ograniczeniami żywieniowymi. Jeśli lubisz słodycze, a cierpisz na tę przypadłość, czy oznacza to, że nie możesz więcej zjeść czekolady? Odpowiedź brzmi nie! Rynek wychodzi nam bowiem naprzeciw i możemy doświadczyć, jak smaczna jest czekolada bez glutenu. Sprawdźmy więc, czym jest gluten i jak wybierać czekolady bez tego białka!

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w pszenicy oraz jej odmianach, ale również w życie czy jęczmieniu. Jego obecność powoduje odpowiednią konsystencję oraz smak produktów. Jednak część osób musi go unikać, ponieważ choruje na celiakię lub nie może przyjmować glutenu. U takich osób, gluten powoduje złe samopoczucie, bóle brzucha, wpływa negatywnie na odporność organizmu, ale także na wygląd zewnętrzny, ponieważ mogą występować różnego rodzaju wysypki alergiczne. W związku z tym trzeba odpowiednio dobierać jedzenie, by uniknąć tych negatywnych dolegliwości.

Bezglutenowa czekolada

Czekolada w czystej postaci nie zawiera glutenu, jednak w standardowych produktach dostępnych w marketach, zazwyczaj znajduje się ok. 10 lub 15 różnych składników, włączając w to sproszkowane mleko, wanilię czy różnorakie emulgatory, które mają za zadanie poprawić smak. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu ważne, abyś pamiętał, by zawsze przed zakupem jakiegokolwiek produktu, sprawdzić jego etykietę i zapoznać się ze składem. Choć w większości z nich nie powinna znajdować się mąka, producenci zazwyczaj zaznaczają, że produkt może posiadać śladowe ilości glutenu. Wynika to z występujących zanieczyszczeń krzyżowych, które polegają na przenoszeniu toksyn czy alergenów z jednych produktów na drugie. Warto także sprawdzać, czy dana marka czekolad ma odpowiednie certyfikaty, wskazujące na to, że produkt jest wolny od glutenu. Aktualnie rynek się otwiera i mamy w tym zakresie znacznie szersze możliwości, dlatego czekolada bez glutenu nie tylko jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach czy w osiedlowych sklepikach.

Czekolada bez laktozy i glutenu

W tym wypadku przed zakupem, również warto zapoznać się ze składem, ponieważ w produkcie mogą pojawiać się śladowe ilości zarówno glutenu, jak i laktozy. W takim razie, czy czekolada bez laktozy i glutenu istnieje? Zdecydowanie tak! Oczywiście sklepy ze zdrową żywnością, włączając w to sklepy internetowe, mogą pochwalić się największym wyborem, dlatego właśnie tam warto tam kierować swoje kroki. Jednak, kiedy akurat jesteś w supermarkecie i odczuwasz silną potrzebę na zjedzenie czekolady, zazwyczaj także tam możesz znaleźć coś dla siebie.

Co cię może zaskoczyć?

Producenci proponują coraz ciekawsze wersje smakowe również, jeśli chodzi o czekolady bezglutenowe. Na rynku dostępne są czekolady, które silnie działają na kubki smakowe. Przykładowo możemy spróbować czekolady białej z kiwi lub gorzkiej z mango czy koksem. Dla osób, które lubią nieco orientalne smaki, oferowana jest czekolada z algami i czarną solą lub gorzka z różowym pieprzem i nutką cynamonu oraz chilli. Każda z nich to oczywiście bezglutenowa czekolada.

Choć dieta osób nietolerujących glutenu i laktozy, musi się obejmować nieco inne produkty, niż te powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, to nie oznacza to całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Jak widać, możliwe jest nawet dobranie odpowiednich czekolad, które w swoim składzie nie będą zawierać glutenu lub laktozy. W tym celu zawsze warto wybierać czekolady, które posiadają certyfikat lub dokładnie czytać etykiety produktów.

źródło: octochocolate.pl – surowa czekolada

Ostatnie wpisy

Prowadzenie kursów żeglarskich – jakie są różnice między uczeniem dzieci, a dorosłych?

Nauka żeglowania, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, wymaga od instruktora żeglowania dostosowania metodyki oraz podejścia do potrzeb i...

Jaką tapetę wybrać?

Wybór odpowiedniej tapety na ściany to ważny element dekoracji wnętrza, który może całkowicie odmienić wygląd każdego pomieszczenia. Tapeta nie...

Kuchnia na wymiar – czy warto?

Kuchnia jest sercem każdego domu - miejscem, gdzie przygotowujemy posiłki, spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi, a także miejscem...

Na co zwrócić uwagę przed wyborem osiedla do zakupu domu?

Wybór miejsca do życia to jedna z najważniejszych decyzji, przed którą staje każdy, kto planuje zakup domu. Osiedle, na...
- Reklama -

Drukarki przemysłowe do druku sublimacyjnego – kiedy warto ich użyć?

Druk sublimacyjny to proces termotransferowy, który pozwala na przeniesienie obrazów z papieru na różnorodne materiały, takie jak tkaniny, ceramika...

Jak wyposażyć gospodarstwo?

Wyposażenie gospodarstwa rolnego to fundament efektywnej i zrównoważonej produkcji. Od odpowiedniego sprzętu zależy nie tylko wydajność pracy, ale także...

Polecamy!

Prowadzenie kursów żeglarskich – jakie są różnice między uczeniem dzieci, a dorosłych?

Nauka żeglowania, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, wymaga...

Jaką tapetę wybrać?

Wybór odpowiedniej tapety na ściany to ważny element dekoracji...
- Reklama -

Powinno Ci się spodobaćPOWIĄZANE
Zachęcamy do przeczytania